Redyk na Skałce
Redyk, zwany w Beskidzie Śląskim „miyszaniem owiec”, jest jednym z najbardziej uroczystych i najważniejszych wydarzeń w życiu pasterza. Na przełomie kwietnia i maja (zazwyczaj na św. Wojciecha) owce różnych gazdów zgania się w jedno miejsce, by je wymieszać, poświęcić i wyprowadzić na halę. Wypas trwa do jesieni (najczęściej do św. Michała), kiedy to wracają w doliny i wtedy uroczyście rozdziela się je z powrotem do gospodarstw. Z przyjemnością przybliżamy mieszkańcom oraz turystom tradycje szałaśnicze górali beskidzkich.
3 czerwca o godz. 13:00 zapraszamy na Redyk u Państwa Kawików
do Bacówki na Skałce w Brennej (ul. Skałka 26 - dojazd ulicą Marii Kawik).
W programie:
obrzęd poświęcenia owiec
regionalna kuchnia
góralska muzyka - Kapela Maliniorze