Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wkrótce

Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc "Dorty, kołocze, krepliki i insze placki"

data rozpoczęcia:
02.04.2022 09:00
miejsce:
adres:
Plac zamkowy i sala widowiskowa GOK Zebrzydowice
Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc "Dorty, kołocze, krepliki i insze placki" Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc "Dorty, kołocze, krepliki i insze placki"

Słodki konkurs w Zebrzydowicach po raz kolejny!

W sobotę (02.04.2022) o godz. 9:00 w Sali Widowiskowej przy zamku w Zebrzydowicach po raz kolejny odbędzie się Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc "Dorty, kołocze, krepliki i insze placki" Jego celem jest kultywowanie kulinarnego dziedzictwa, prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków własnego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych zanikających już receptur.

Do konkursu organizator zapraszam koła gospodyń wiejskich, szkoły, instytucje kultury, osoby indywidualne,

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić kartę zgłoszenia wraz z przepisem dwóch wybranych potraw/wypieków oraz oświadczenie RODO i dostarczyć osobiście lub przesłać do 21.03.2022 na adres e-mail: gok@gok.zebrzydowice.pl lub listownie na adres :
Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach, ul. Ks. Janusza 21, 43-410 Zebrzydowice – dokumenty do pobrania znajdują się w biurze GOK lub są do pobrania na stronie internetowej www.gok.zebrzydowice.pl

Impreza ma charakter konkursowy. Potrawy/wypieki oceniane będą przez jury powołane przez organizatora. Decyzje jury oparte są na swobodnym uznaniu i są ostateczne, nie podlegają reklamacji.

Potrawy/wypieki oceniane będą w dwóch kategoriach:
I. Stół Wielkanocny;
II. Koszyk Wielkanocny;

Stół Wielkanocny z tradycyjnymi potrawami powinno przygotować max 5 osób. Na stole należy zaprezentować od 3 do 5 rodzajów potraw w tym obowiązkowo jeden wypiek tradycyjny.

Kryteria oceny:

  • smak, jakość, wygląd wypieku/potrawy,
  • wystrój stołu, nazwy gwarowe wypieków/potraw związane z własnym regionem,
  • zgodność receptury z tradycją własnego regionu,
  • pomysłowość – dot. konkursu na najoryginalniejszy „Koszyk Wielkanocny”.

Dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach przewidziane są nagrody rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymują pamiątkowe dyplomy. Organizator zastrzega sobie prawo do wydania drukiem zbioru przepisów otrzymanych od wystawców bez wypłacania honorariów.

Ramowy program imprezy:

9:00-10:00 - przygotowanie stoiska
10:00- 11:00 - ocena jury
12:00 ogłoszenie wyników

Organizatorem wydarzenia jest Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach przy wsparciu finansowym Powiatu Cieszyńskiego oraz Wójta Gminy Zebrzydowice

Patronat honorowy objęli: Starosta Powiatu Cieszyńskiego Mieczysław Szczurek oraz  Wójt Gminy Zebrzydowice Andrzej Kondziołka

pod patronatem
Zobacz również: