Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wkrótce

XIX Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc 'Dorty, kołocze, krepliki i insze placki'

data rozpoczęcia:
16.03.2024 09:00
data zakończenia:
16.03.2024 13:00
miejsce:
adres:
Gminny Ośrodek Kultury, Ks. Janusza 21
XIX Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc XIX Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc 'Dorty, kołocze, krepliki i insze placki'

Regulamin
Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc
"Dorty, kołocze, krepliki i insze placki"

 

1. Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach przy wsparciu finansowym Powiatu Cieszyńskiego oraz Wójta Gminy Zebrzydowice
2. Patronat honorowy: Starosta Cieszyński Mieczysław Szczurek
Wójt Gminy Zebrzydowice Andrzej Kondziołka

3. Celem konkursu jest kultywowanie kulinarnego dziedzictwa, prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków własnego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych zanikających już receptur.

4. Do konkursu zapraszamy: koła gospodyń wiejskich, szkoły, instytucje kultury, osoby indywidualne,

5. Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić kartę zgłoszenia wraz z przepisem dwóch wybranych potraw/wypieków oraz oświadczenie RODO i dostarczyć osobiście lub przesłać do 01.03.2024 na adres e-mail: gok@gok.zebrzydowice.pl lub listownie na adres: Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach, ul. Ks. Janusza 21, 43-410 Zebrzydowice

6. Termin i miejsce imprezy:
16. 03. 2024 r., godz.: 09.00
Sala Widowiskowa – Zamek Zebrzydowice
ul. Ks. A. Janusza 21

7. Ocena i nagrody:
Impreza ma charakter konkursowy. Potrawy/wypieki oceniane będą przez jury powołane przez organizatora. Decyzje jury oparte są na swobodnym uznaniu i są ostateczne, nie podlegają reklamacji. 

Potrawy/wypieki oceniane będą w dwóch kategoriach:
I. Stół Wielkanocny;
II. Koszyk Wielkanocny;
Stół Wielkanocny z tradycyjnymi potrawami powinno przygotować max 5 osób. Na stole należy zaprezentować od 3 do 5 rodzajów potraw w tym obowiązkowo jeden wypiek tradycyjny.
Kryteria oceny:
smak, jakość, wygląd wypieku/potrawy, wystrój stołu, nazwy gwarowe wypieków/potraw związane z własnym regionem, zgodność receptury z tradycją własnego regionu, pomysłowość – dot. konkursu na najoryginalniejszy „Koszyk Wielkanocny”.

Dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach przewidziane są nagrody rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymują pamiątkowe dyplomy.

8.Organizator zastrzega sobie prawo do wydania drukiem zbioru przepisów otrzymanych
od wystawców bez wypłacania honorariów.

9. Ramowy program imprezy:
9:00-10:00 - przygotowanie stoiska
10:00- 11:00 - ocena jury
12:00 ogłoszenie wyników

 

Dokumenty do pobrania

pod patronatem
Zobacz również: