Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

XII Konkurs Potraw i Wypieków

data rozpoczęcia:
2015-03-21 09:00:00
data zakończenia:
2015-03-21 14:00:00
miejsce:
adres:
Gminny Ośrodek Kultury
XII Konkurs Potraw i Wypieków XII Konkurs Potraw i Wypieków

Po raz dwunasty w Zebrzydowicach będą królować wypieki oraz inne potrawy wielkanocne. Najdłużej organizowana tego typu impreza w regionie odbędzie się w sobotę 21 marca 2015 roku. Tradycyjnie najpierw odbędzie się część konkursowa a później to, na co czekają wszystkie łasuchy – degustacja oraz wręczenie nagród najlepszym.

W tym samym czasie na zebrzydowickim placu zamkowym odbywać się będzie kiermasz świąteczny, gdzie będzie można zakupić świąteczne ozdoby i wypieki a także inne rzeczy związane ze świętami Wielkiej Nocy – u nas nie promujemy produktów potocznie zwanych „chińszczyzną”, stawiamy na rękodzieło i cieszy nas rok w rok rosnące zainteresowanie ta dziedziną sztuki zarówno ze strony sprzedawców jak i kupujących – mówi Małgorzata Guz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Zebrzydowicach.

Zebrzydowicki konkurs wypieków jest popularny nie tylko po tej stronie granicy, przyjeżdżają na niego również nasi południowi sąsiedzi. W trakcie imprezy jest nie tylko na co popatrzeć ale również i co popróbować – Kulinaria są modne, ludzie cały czas szukają nowych przepisów, ale przede wszystkim wyszukują perełek, potraw, które korzeniami wrosły w tę ziemię i są obecne na wielkanocnych stołach od lat. Szczególnie cieszy nas to, że co roku udaje się odnaleźć jakieś stare receptury, które współcześnie odeszły już w zapomnienie – dodaje szefowa GOK

Konkurs oceniany będzie w dwóch kategoriach: Stół Wielkanocny oraz Koszyk Wielkanocny. Powołane przez organizatora jury oceniać będzie m.in. smak, jakość, wygląd wypieku oraz wygląd stołu, nazwy gwarowe wypieków związane z własnym regionem. Ważnym elementem będzie także zgodność receptury z tradycją wypieków własnego regionu i … pomysłowość w kategorii na najoryginalniejszy „Koszyk Wielkanocny”.

Ramowy program imprezy:

godz. 10.00 – 12.00 przygotowanie stoiska
godz. 12.00 – 13.00 ocena jury
godz. 13.00 – 14.00 degustacja potraw
godz. 14.00 – podsumowanie i wręczenie nagród

(dokumenty do pobrania)

pod patronatem
Zobacz również: