Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych

Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych
data: 17. 12. 2010 r.
ORGANIZATOR
Miejski Dom Kultury
„Prażakówka”
43-450 Ustroń, ul. Daszyńskiego 28
tel/fax: 33 854 29 06
www.mdk-ustron.ox.pl
e-mail: mdk@ustron.pl
PRZY WSPÓŁPRACY
Urzędu Miasta Ustroń
PATRONAT: Starosta Powiatu Cieszyńskiego- Czesław Gluza.
Burmistrz Miasta Ustroń- Ireneusz Szarzec,
Organizator zastrzega sobie prawo do wydania drukiem zbioru przepisów otrzymanych od wystawców bez wypłacenia honorariów.
Ramowy program imprezy:
godz. 10:00-11:00 przygotowanie stoiska
godz. 11:00-12:00 ocena jury
godz. 12:00-13:00 degustacja potraw
godz. 13:00 podsumowanie i wręczenie nagród
Uczestnicy przyjeżdżają na koszt własny i przywożą gotowe produkty.
1.Cele konkursu:
Celem konkursu jest ukazanie naszego kulinarnego dziedzictwa oraz prezentacja i dokumentacja wypieków z własnego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych już zanikających receptur.
2.Do konkursu zapraszamy:
- Koła Gospodyń Wiejskich
- Osoby indywidualne z regionu cieszyńskiego
Kartę zgłoszenia należy nadesłać w terminie
do 10.12.2010 r. na adres:
Miejski Dom Kultury
„Prażakówka”
43-450 Ustroń, ul. Daszyńskiego 28
tel/fax: 33 854 29 06
Ilość zgłoszeń ograniczona do 20 stoisk. Stoły o wymiarach 80 cm x 160 cm ( 1 stoisko) zapewnia organizator.
3.Termin i miejsce imprezy:
17.12.2010 r. godz. 10:00
sala widowiskowa – MDK „Prażakówka”
4.Ocena i nagrody:
Impreza ma charakter konkursowy.
Wyroby kulinarne oceniane będą przez jury powołane przez organizatora.
Wyroby kulinarne oceniane będą w trzech kategoriach:
I. ciasta, ciasteczka i inne słodkości,
II. pasztety i wędzonki,
III. potrawy z ryb.
Stoisko powinno przygotować max 5 osób. Na stoisku należy zaprezentować od 3 do 5 dań z dowolnej kategoriiw tym obowiązkowo jedno danie tradycyjne. Do dań o specyfice regionalnej należy dołączyć recepturę przygotowania.
Kryteria oceny:
v smak, jakość, zapach,
v wystrój stoiska, nazwy gwarowe przygotowanych wyrobów kulinarnych związane z własnym regionem,
v zgodność receptury z tradycją,
v pomysłowość, oryginalność, estetyka, sposób podania.
Decyzje jury są ostateczne i nie podlegają reklamacji.
Dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach przewidziane są nagrody pieniężne i rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymują pamiątkowe dyplomy.