Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wkrótce

Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych

data rozpoczęcia:
17.12.2010 00:00
data zakończenia:
30.11.-0001 00:00
miejsce:
adres:
brak zdjęcia Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych

 Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych

data: 17. 12. 2010 r.

ORGANIZATOR 
Miejski Dom Kultury 
„Prażakówka” 
43-450 Ustroń, ul. Daszyńskiego 28 
tel/fax: 33 854 29 06
www.mdk-ustron.ox.pl
e-mail: mdk@ustron.pl



  PRZY WSPÓŁPRACY
Urzędu Miasta Ustroń


PATRONAT: Starosta Powiatu Cieszyńskiego- Czesław Gluza.
Burmistrz Miasta Ustroń- Ireneusz Szarzec,





Organizator zastrzega sobie prawo do wydania drukiem zbioru przepisów otrzymanych od wystawców bez wypłacenia honorariów.





Ramowy program imprezy:

godz. 10:00-11:00 przygotowanie stoiska
godz. 11:00-12:00 ocena jury 
godz. 12:00-13:00 degustacja potraw 
godz. 13:00 podsumowanie i wręczenie nagród 

Uczestnicy przyjeżdżają na koszt własny i przywożą gotowe produkty.


1.Cele konkursu: 

Celem konkursu jest ukazanie naszego kulinarnego dziedzictwa oraz prezentacja i dokumentacja wypieków z własnego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych już zanikających receptur.



2.Do konkursu zapraszamy:
  - Koła Gospodyń Wiejskich
- Osoby indywidualne  z regionu cieszyńskiego

Kartę zgłoszenia należy nadesłać w terminie
do 10.12.2010 r. na adres:

Miejski Dom Kultury 
„Prażakówka”
43-450 Ustroń, ul. Daszyńskiego 28
tel/fax: 33 854 29 06 

Ilość zgłoszeń ograniczona do 20 stoisk. Stoły o wymiarach 80 cm x 160 cm ( 1 stoisko) zapewnia organizator.


3.Termin i miejsce imprezy: 
17.12.2010 r. godz. 10:00 

sala widowiskowa – MDK „Prażakówka”


4.Ocena i nagrody:
Impreza ma charakter konkursowy.
Wyroby kulinarne oceniane będą przez jury powołane przez organizatora.
Wyroby kulinarne oceniane będą w trzech kategoriach: 

I. ciasta, ciasteczka i inne słodkości,

II. pasztety i wędzonki,

III. potrawy z ryb.



Stoisko powinno przygotować max 5 osób. Na stoisku należy zaprezentować od 3 do 5 dań z dowolnej kategoriiw tym obowiązkowo jedno danie tradycyjne. Do dań  o specyfice regionalnej należy dołączyć recepturę przygotowania. 



Kryteria oceny:
v smak, jakość, zapach,
v wystrój stoiska, nazwy gwarowe przygotowanych wyrobów kulinarnych związane z własnym regionem, 
v zgodność receptury z tradycją, 
v pomysłowość, oryginalność, estetyka, sposób podania. 

Decyzje jury są ostateczne i nie podlegają reklamacji.

Dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach przewidziane są nagrody pieniężne i rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymują pamiątkowe dyplomy.

Zobacz również: