III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej
III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to jeden z największych festiwali kulinarnych 2011roku w Europie. W konkursie wystartuje 9-12 ekip profesjonalnych kucharzy z Polski i z Europy, w tym reprezentanci z Francji, Niemiec, Słowacji i Czech. Zwycięzca otrzymuje nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski.
Festiwal to nie tylko konkurs kulinarny, prezentacje dorobku kulturalnego rejonu Podbeskidzia i śląska cieszyńskiego, wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. To także znakomita zabawa w rytm góralskiej muzyki i tradycyjnych ludowych przyśpiewek oraz występy kapel zbójnickich zabaw zbójnickich i konkursów wiedzy o zbójnictwie. Skład jury to sławy kulinarne z Polski i Europy
Program:
29 LIPCA (skoczowskie osiedla, Rynek miejski)
17.00 – przyjazd zbójników na osiedle „Za Wisłą” /boisko przy SP nr 3/
18.00 - przyjazd zbójników na osiedle Górny Bór
19.00 – przyjazd zbójników na Rynek
- odczytanie listu Wielkiego Zbójnika, szefa Rady Zbójnickiej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim JANA SZTEFKA
- pokaz filmu zbójnickiego
20.00 – wakacyjny koncert SILESIAN SOUNDSYSTEM
30 LIPCA (Rynek miejski)
9.30 – konferencja prasowa – sala sesyjna ratusza
10.00 – odprawa drużyn profesjonalnych oraz ekip Kół Gospodyń Wiejskich
10.15 - WRZOS z MCK w Skoczowie
10.30 – rozpoczęcie konkursów kulinarnych
10.45 – rozpoczęcie przyrządzania Gulaszu Zbójnickiego na gigantycznej patelni
11.00 – uroczyste otwarcie III Festiwalu Kuchni Zbójnickiej
- wystrzał z armaty
- salwy z muszkietów Bractwa Strzelców Skoczowskich
11.30 – 15.00 – występy kapel: TORKA I WAŁASI
- konkursy, zabawy zbójnickie prowadzone przez Drużynę Zbójnicką