Wystawa: Od rogulki do blendera
Muzeum Śląska Cieszyńskiego zaprasza na wernisaż wystawy pod tytułem „Od rogulki do blendera czyli…o praktykach i narzędziach towarzyszących przygotowaniu i spożywaniu posiłków”. Otwarcie nastąpi w dniu 01.10.2014 (środa), o godzinie 16:00 w Galerii Wystaw Czasowych.
Oto kilka słów na ten temat autorstwa dr Grzegorza Studnickiego:
Spożywanie posiłków jest jedną z podstawowych, biologicznych potrzeb człowieka. W zaspokojeniu jej pośredniczy kultura regulująca wiedzę i praktyki dotyczące tego co można, a czego nie można spożywać. Celem wystawy jest nie tyle samo pożywienie, co praktyki i przedmioty związane z przygotowaniem, przechowywaniem, podawaniem posiłków.
Praktyki związane z jedzeniem są jednym z najistotniejszych elementów każdej kultury. Odzwierciedlają one granice międzykulturowe, społeczne, regionalne, religijne, pokoleniowe. Pożywienie i posilanie się mają wymiar społeczno-kulturowy, symboliczny, inkluzyjny i ekskluzywny, ludyczny, świąteczny czy sakralny, ale mogą też stać się elementem doświadczenia turystycznego. Za jego pośrednictwem można wyrazić własną tożsamość, łączność z innymi ludźmi czy przedmiotem kultu religijnego.
Wystawa ma pokazać, jak na przestrzeni ostatnich kilku-kilkunastu dziesięcioleci przeobraziła się kuchnia oraz stanowiące jej wyposażenie przedmioty, pośredniczące w przygotowaniu produktów, półproduktów, całych posiłków czy dań oraz samej czynności spożywania.
Wstęp bezpłatny.