Otwarcie sezonu owczarskiego w Agroturystyce Swoboda

Redyk, zwany w Beskidzie Śląskim „miyszaniem owiec”, jest jednym z najbardziej uroczystych i najważniejszych wydarzeń w życiu pasterza. Na przełomie kwietnia i maja (zazwyczaj na św. Wojciecha) owce różnych gazdów zgania się w jedno miejsce, by je wymieszać, poświęcić i wyprowadzić na halę. Wypas trwa do jesieni (najczęściej do św. Michała), kiedy to wracają w doliny i wtedy uroczyście rozdziela się je z powrotem do gospodarstw. Z przyjemnością przybliżamy mieszkańcom oraz turystom tradycje szałaśnicze górali beskidzkich.
23 kwietnia zapraszamy na otwarcie sezonu owczarskiego
do Agroturystyki Swoboda, na Trzy Kopce Wiślańskie w Brennej (ul. Malinka 20).
W programie:
strzyżenie owiec
wykład o projektowaniu permakulturowym
dla dzieci warsztaty malowania kamieni
wystawa fotograficzna „Owca w obiektywie”